Home » Contact » Douglas hout

Wat is Douglas hout?

Douglas hout komt van de Douglas spar uit Noord-West Europa en staat bekend als een duurzame houtsoort die goed toepasbaar is in buitenmeubilair. Zelfs zonder behandeling blijft het hout mooi gedurende 10 tot 15 jaar.

Massief (Douglas)hout “werkt” en “leeft”
Advies is acht te nemen naar de vochthuishouding, niet alleen voor het hout ook voor u zelf.
Een ideaal klimaat is een vochtpercentage van 40-60%.
Een te laag percentage zal leiden tot een droog en schraal klimaat, wat massief hout extreem en/ of sneller doet krimpen en/ of scheuren en/ of kromtrekken.
Een te hoog percentage kan leiden tot verzadiging van het hout met vocht en het bevatten of vertonen van innerlijke of uiterlijke schimmels.

Krimpen en scheuren
Massief hout zoals planken en balken krijgen op den duur krimpscheuren, dit zijn barsten of scheuren die meelopen met de structuur van het hout richting het hart.
Dit is onvermijdelijk en hoort bij (massief) hout. Met name bij de houtsoorten vuren en douglas.

Krom of scheluw trekken

Massief hout, vooral op grotere breedtes welke niet verlijmd zijn maar uit 1 geheel en dikke balken kunnen kromtrekken of torsen op den duur, het hart van de boom is harder als het omringende hout en heeft jaarringen korter op elkaar liggen , het buitenste hout is zachter en zal meer drogen en krimpen als het kernhout.

Geschaafd hout

De opgegeven schaafmaat is de productiemaat.
Houdt u er rekening mee dat de daadwerkelijk geleverde maat maximaal
3 à 4% kan afwijken. (Bij staal hanteren wij een marge van maximaal 1 à 2%)
Hout is een natuurproduct en afhankelijk van de binnenkomende zaagkwaliteit, het vochtpercentage en eventuele krommingen moeten we de schaafbank mogelijk iets krapper zetten om een net product
te schaven.
Ook na het schaven of schuren kan hout ruwe plekjes vertonen, dit komt door de structuur van het hout.
Aan het einde van de plank kan de schaafbank de plank net wel/niet raken.

Waarom kies je voor Douglas hout?
Doordat behandeling met chemicaliën niet nodig is, is deze houtsoort een nog betere keuze voor het milieu. Daarbij komt dat Douglashout een warme uitstraling heeft door de oranje kleur en versierd is met vele lijnen van de groeiringen. Wanneer het hout onbehandeld is, krijgt het in de loop van tijd een sierlijke grijsblauwe kleur.

Hoe is Douglas hout te onderhouden?
Douglas hout is een sterk type hout. Om het mooi te houden, raden we twee keer per jaar een oliebehandeling aan. Na verloop van tijd zijn Douglas meubels weer op te frissen door de buitenste laag licht op te schuren en het product in een olie of beits te zetten.

Schoonmaken
Douglas hout doet het goed in een regenachtige omgeving. Toch is het wel belangrijk dat het hout af en toe kan drogen om schimmel te voorkomen (dit is te zien in zwarte spikkels op het hout). Als het hout erg vaak nat of vochtig is is een behandeling een must. Mocht er toch schimmel ontstaan, behandel het hout dan eerst met azijn. Grijp pas naar zwaardere anti-schimmelmiddelen als dit niet voldoende werkt. 

Het gebruik van een hogedrukreiniger kan een snelle oplossing zijn voor het schoonmaken van je buitenmeubelen. Wees je wel altijd bewust dat dit ervoor zorgt dat de houtstructuur open gaat staan, waardoor het hout meer vatbaar wordt voor schimmels en aanslag.

Onderhoud
Om de levensduur van Douglas meubels te verhogen raden we aan om het hout twee keer per jaar met olie te behandelen:

  • Behandel de meubels met een naturel hout olie als Rubio Monocoat een Douglas olie, of een vergelijkbaar product.
  • Zorg dat je een dunne laag olie aanbrengt
  • Zorgt voor een vertraging van het vergrijzingsproces